Motivert til å ansette

Vil du hjelpe noen til et ordinært arbeid, men samtidig teste ut hvordan det kan fungere? Da kan du ansette i en tidsbegrenset periode der personen prøver ulike arbeidsoppgaver eller tilby en praksisplass for en elev i videregående skole. Personen vil få tett oppfølging av veiledere/lærere og det er mulighet for å søke om økonomisk støtte dersom ansettelsen medfører ekstraarbeid for din bedrift.

Ansettelsesformer

Arbeidsforberedende trening eller arbeidsavklaring

Her testes arbeidsevne for avklaring mot arbeid eller uføretrygd. En slik ansettelse egner seg i overgangen fra skole til arbeidslivet eller når en arbeidstaker vil forsøke komme ut i et ordinært arbeidsforhold.

Arbeidsforberedende trening kan vare opptil et år med muligheter for forlengelse. Som arbeidsgiver kan du søke NAV om økonomisk støtte for eventuelle merkostnader eller merarbeid.

Er du interessert kan du kontakte NAV i Grimstad, Arbeids- og inkluderingsbedriften Avigo i Lillesand eller Jobbsentralen i Grimstad kommune.

Trenger du hjelp til ansettelsen eller har du spørsmål om økonomisk støtte?
Kontakt Grimstad kommune 

Arbeidspraksis

Det finnes flere ungdommer med funksjonsnedsettelser som trenger en praksisplass når de går på videregående skole. Praksis gir ungdommene en mulighet til å lære om arbeidslivet og teste ut hva som kan være interessant å jobbe med.

Som arbeidsgiver kan du gi et viktig bidrag i deres første møte med arbeidslivet. En praksisplass varer vanligvis i noen uker.

Vil du ta inn en praksiselev?

Trenger du hjelp til ansettelsen eller informasjon om hvem du kan kontakte på skolene?
Kontakt Grimstad kommune

Slik gjør du

Meld din interesse til kontaktperson i Grimstad kommune

Prat med en veileder i Grimstad kommune

Finn en kandidat. Dette kan vi hjelpe deg med

Søk om støtte. Dette kan vi hjelpe deg med

Start ansettelsesprosessen

Tips til bedre inkludering

Se den enkelte

I møte med personer med utviklingshemming er det viktig å se den enkelte person først, og ikke fokusere så mye på diagnosen.

Inkludering innebærer å gjøre tilpasninger i omgivelsene slik at de samsvarer bedre med personens behov. Forståelse for personens begrensninger og tilrettelegging fra omgivelsene er derfor avgjørende for inkludering.

Det viktigste er å behandle hverandre med respekt på «lik linje» og å være raus dersom dagsformen er ikke på topp.

Kommunikasjon

For mennesker med utviklingshemning er det spesielt gunstig at prinsipper for god kommunikasjon etterleves.

  • Bruk enkelt språk
  • Begrens mengden informasjon
  • Unngå ting som kan distrahere budskapet
Arbeidsfellesskap

Det er viktig å oppleve å være en del av et arbeidsfellesskap, men at det gjøres individuelle tilpasninger.

For eksempel kan det for en del personer med autismespekterforstyrrelser noen ganger være et behov å kunne distansere seg fra felleskapet. Andre kan ha behov for litt ekstra støtte og aksept for å følge seg trygge.

Bevisste grep for sosial inkludering og gode holdninger initiert og båret oppe av tydelig ledelse er en viktig forutsetning for å lykkes.

Opplæring

Personer med utviklingshemming trenger ofte arbeidsoppgaver som ikke er for komplekse. Sørg for at arbeidsoppgavene er klare, forstått av den enkelte og individuelt tilpasset ut fra personens forutsetninger.

Det er viktig å ha en kollega (fadder) lett tilgjengelig som arbeidstakeren kan henvende seg til ved behov for hjelp. Etter en periode med opplæring vil personen selv ofte se hva som bør gjøres.

Tips: Slik gjør du en oppgave enklere å forstå >

Historier

Visste du at

  • det er omtrent 70 000 personer med diagnosen utviklingshemming i Norge, hvor rundt 50 000 er i yrkesaktiv alder? Omtrent 25% av disse har en lettere utviklingshemming.
  • mer enn 150 personer med utviklingshemming har til nå fått fast ansettelse gjennom Helt med? Nærmere 80% blir fast ansatt etter en praksisperiode.
  • omtrent 20% av personer med utviklingshemming som har aktivitetstilbud i kommunene fyller kravene til å arbeide i en skjermet bedrift?
  • en tilrettelagt arbeidsplass i en skjermet bedrift koster samfunnet mer enn 200 000 kr. per år?
  • personer med funksjonshemming som jobber i dagligvarebransjen har 20-30 % lavere turnover?

Vi kan hjelpe deg med å finne en ordning som passer for deg og din bedrift eller organisasjon.
Kontakt Grimstad kommune