Ambisiøs inkludering

Ønsker du å ta et større steg mot et inkluderende arbeidsliv, og kanskje ansette en person med utviklingshemming fast? Som ambisiøs arbeidsgiver anbefaler vi å ansette en person i ordinært arbeid.

Ansettelsesformer

Personer med uføretrygd

Mange personer med utviklingshemming har fått innvilget uføretrygd. De har mulighet til å inngå i et ordinært ansettelsesforhold uten å miste uføretrygden sin samtidig som du som arbeidsgiver får ekstra arbeidskraft.

Det er frivillig å betale lønn, men det er i dag vanlig at arbeidsgivere betaler en lønn på cirka 30-35 kroner per time.

Finn en kandidat

Kontakt stiftelsen Helt Med!, arbeidsinkluderingsbedriften Avigo, Jobbsentralen i Grimstad eller NAV Grimstad for å få informasjon og hjelp til å finne en kandidat som passer din arbeidsplass.

Trenger du hjelp til ansettelsen eller informasjon om hvem du kan kontakte?
Kontakt Grimstad kommune >

Med økonomisk støtte

Noen personer kan ha redusert arbeidsevne, men ikke i en slik grad at de får uføretrygd. Med god tilrettelegging kan personen likevel bidra på din arbeidsplass.

For å kompensere for redusert arbeidsevne kan NAV i noen tilfeller gi tilskudd for inntil 67 prosent av utgiftene til lønn og sosiale utgifter. I det første året kan tilskuddet være inntil 75 prosent av lønna. Søk om økonomisk støtte >

NAV kan også tilby en mentorordning hvor en kollega blir kjøpt fri (maks 3 år) for å gi praktisk bistand og opplæring i ferdigheter for å gjennomføre arbeidstiltaket. Søk tilskudd til mentor >

Trenger du hjelp til ansettelsen eller har du spørsmål om økonomisk støtte?
Kontakt Grimstad kommune >

Vanlig ansettelse

Kjenner du noen som har en funksjonsnedsettelse? Blir du kontaktet av noen som vil jobbe hos deg, eller har du blitt spurt av foreldrene til kandidaten? Kanskje har du hatt noen i praksis og ønsker å forlenge arbeidsforholdet?

Når du ansetter på ordinær kontrakt, kan du følge vanlige ansettelsesrutiner.

Trenger du hjelp til ansettelsen?
Kontakt Grimstad kommune >

Slik gjør du

Meld din interesse til kontaktperson i Grimstad kommune

Prat med en veileder i Grimstad kommune

Finn en kandidat. Dette kan vi hjelpe deg med

Søk om støtte. Dette kan vi hjelpe deg med

Start ansettelsesprosess

Tips til ansettelsesprosessen

Finne passende oppgaver

Det er viktig å tenke gjennom hvilke konkrete arbeidsoppgaver som er aktuelle i din bedrift eller organisasjon. Det er en fordel at oppgavene er enkle og tydelige. Det kan være ulike oppgaver som ikke gjøres av andre, men som det er behov for. I noen tilfeller kan det være aktuelt å forenkle en eksisterende arbeidsprosess for å muliggjøre mestring eller planlegge en gradvis tilnærming.

Bli kjent

Det er viktig å bruke tid i forkant av første arbeidsdag på bli kjent med personen for å finne ut av interesser, hva som motiverer og hva som egner seg. I tillegg er det viktig å bli kjent med nettverket for å finne ut hvem som er gode støttespillere (familie eller andre).

Avklare roller og forventninger

Avklaring av roller og forventninger er viktig for å unngå misforståelser. Du som arbeidsgiver bør være tydelig på hva som er forutsetninger for å fylle rollen slik at personen får tid til å forberede seg. Eksempler på forutsetninger kan være hensyn til hygiene, oppførsel, kleskode og liknende. Det kan være lurt å involvere personer i nettverket slik at de kan bistå med nødvendig opplæring.

Forberede godt

Det kan være hensiktsmessig å invitere personen på besøk til bedriften eller organisasjonen i forkant for at de skal bli litt kjent med arbeidsstedet. For noen kan det være en fordel å kunne øve på enkelte arbeidsoppgaver på forhånd. I tillegg kan det være enklere for personen å forstå oppgavene dersom de presenteres visuelt, for eksempel ved hjelp av bilder eller en enkel film.

Involvere medarbeidere

Det er viktig at medarbeidere i bedriften eller organisasjonen er involvert i ansettelsen. De må tidlig få god informasjon om hensiktsmessig kommunikasjon og respektfull oppførsel. Ekstra belastninger i forbindelse med opplæring og oppfølging bør fordeles mellom medarbeidere.

Visste du at

  • Det er omtrent 70 000 personer med diagnosen utviklingshemming i Norge, hvor rundt 50 000 er i yrkesaktiv alder? Omtrent 25% av disse har en lettere utviklingshemming.
  • Mer enn 150 personer med utviklingshemming har til nå fått fast ansettelse gjennom Helt med? Nærmere 80% blir fast ansatt etter en praksisperiode.
  • Omtrent 20% av personer med utviklingshemming som har aktivitetstilbud i kommunene fyller kravene til å arbeide i en skjermet bedrift?
  • En tilrettelagt arbeidsplass i en skjermet bedrift koster samfunnet mer enn 200 000 kr. per år?
  • Personer med funksjonshemming som jobber i dagligvarebransjen har 20-30 % lavere turnover?

Grimstad kommune kan hjelpe deg med å finne en ordning som passer for deg og din bedrift eller organisasjon.

Det finnes bedrifter/organisasjoner i ditt nærområde som har erfaring med å ansette personer med utviklingshemming som kan gi deg gode råd.

Du kan få hjelpe med å finne en kandidat. Kontakt Jobbsentralen eller NAV i Grimstad kommune.

Kontakt oss